Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyaral a család - Erre figyelj, ha repülővel utaztok

2009.06.13

Közeleg a várva várt nyaralás időpontja, mégis izgulsz, mert nem vagy tapasztalt utas, esetleg ez lesz az első alkalom, hogy repülőgéppel utazik a család? Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, hogy jól kezdődjön a nyaralás.

1. Enni, vagy nem enni?

Az utazás előtti estén ne készíts fűszeres, vagy puffadást okozó ételekből álló vacsorát! Így talán az izgalom ellenére is könnyebben elalszik az aprónép, és kipihenten vághattok neki a repülőútnak. A könnyű reggeliről azonban ne feledkezz meg, üres gyomorral repülni még egyedül is kockázatos vállalkozás.

Ha neked, vagy a család más tagjának nagyon érzékeny a gyomra, jobb, ha már az út előtt bevesztek egy Daedalon tablettát, ez csökkenti az émelygést. Fontos a felszállás előtt egy órával bevenni, hogy idejében hasson. Gyomorbántalmakra egy pohár kóla is jó megoldás.

repülő, család, nyár, usonline

A kép forrása: http://static.guim.co.uk/sys-images/Travel/Pix/pictures/2007/04/16/ChildAirport460.jpg

2. Harcban a légkondival

Kardigánt, vagy más melegebb holmit feltétlenül vigyél magaddal a gépre, mivel a légkondicionáló végig teljes intenzitással üzemel, így a gyerekek könnyen megfázhatnak. Ha nagyon fázósak vagytok, jobb, ha saját takaróval is készülsz - amit a fedélzeten adnak, nem túl vastag -, így növelheted a gyerekek otthonosság érzetét is.

3. Hidratáljatok!

A repülőgépeken nagyon száraz a levegő. Ez megviseli a szervezetet, ezért mindig gondoskodj a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról! Fogadd el a frissítőt a légiutas-kísérőktől, akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak! Gondoskodj róla, hogy a gyerekek is eleget igyanak, lehetőleg szénsavmentes italokat. Félóránként minimum (!) 2 dl folyadék fogyasztása javasolt, de ennél inkább többet igyatok.

A tranzitban vásárolt üdítőket a kalaptartó helyett az ülészsebekben helyezd el, így nem fog kifolyni és bármikor hozzáférhetsz.

Gondolj a bőrötökre is, a reptérre indulás előtt kend be magad és az egész családot tetőtől talpig hidratálókrémmel! A fedélzetre nyugodtan felvihetsz kis kiszerelésű arckrémet (legjobbak a zselé állagú, gyorsan felszívódó hidratálók), vagy arcpermetet, ami jól jön, ha a szárazságtól húzódik a bőröd. Nézz körül a tranzitban kapható, ún. „travel kit” kozmetikai minicsomagok között, vagy állíts össze egyet utazás előtt a saját igényeitekre szabva! 

repülő, család, nyár, usonline

A kép forrása: http://www.malev.hu/utasinformaciok/specialis-igenyek/utazas-gyerekekkel

 4. Mozogjatok!

Hosszú repülőút során a mozdulatlanságtól a végtagok izmai elernyednek, elzsibbadnak. Ez a veszély a folyton izgő-mozgó apróságokat kevésbé fenyegeti, de azért időnként sétáljatok egyet együtt az utaskabinban! Jobb, ha nem teszel csomagot az előtted lévő ülés alá, mert akkor nem lesz hely, hogy kinyújtsátok a lábatokat.

A lábdagadás egészséges embereknél is előfordul ilyenkor, szóval ne ijedj meg! A cipődet épp emiatt ne vedd le, ha lehet, mert valószínűleg szorítani fog, amikor ismét belebújsz.

 5. Ügyelj a higiéniára!

A repülőkön rengeteg ember fordul meg, a higiéniás körülmények finoman szólva nem mindig kielégítőek. Ne engedd, hogy a gyerek a földön hemperegjen, vagy mezítláb járkáljon! Főleg a toalettbe ne menjetek ki cipő nélkül! Jó ötlet, ha viszel magaddal egy kis flakon drogériákban kapható kézfertőtlenítőt, vagy antibakteriális törlőkendőt, ez a mosdó használatakor nagyon hasznos.

6. „Kösd le” a gyerekeket!

A legtöbb járaton a légiutas-kísérők osztanak gyermekjátékot, mégis előfordulhat, hogy a hosszú repülőúton a picik elunják magukat. Ezt megelőzendő, csomagolj be otthon néhány jól bevált, kedvenc játékot! Ha nem kell a kicsiket szórakoztatni, lesz időtök egymással beszélgetni, útikönyvet olvasni, vagy gyönyörködni a csodás kilátásban.

repülő, család, nyár, usonline

A kép forrása: http://i.ehow.com/images/GlobalPhoto/Articles/2225240/S3500009-main_Full.jpg

 7. Plusz egy ötlet

A gyerekeknek leszállás előtt gyakran bedugul a füle, ha kissé meg vannak fázva, ez fájdalmas is lehet. Szerelkezz fel rágógumival és cukorkával, ezek általában segítenek.

Nem árt, ha van még nálad toll, zsebkendő, pelenka, bébitápszer, intim betét, fejfájás csillapító tabletta, allergia elleni gyógyszer, műkönny vagy más speciális igényeket kielégítő eszköz, amire szükségetek lehet. Ezek közül csak néhány dologgal tudnak kisegíteni a légiutas-kísérők.

 

Micskó Hajnalka