Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A világ legnagyobb „kisfröccse” Budapesten

2009.06.10
250 liter fehérbor és ugyanennyi szódavíz felhasználásával készül az 500 liternyi kisfröccs június 20-án, Budapesten a Fröccsünnep alkalmából a Városháza Parkban. A rendezvény nem csupán Guinness-rekord kísérlet, hanem egyben népszerűsíteni kívánja a jó borból készült, hungarikumnak számító frissítő italt.
 

Az italkészítés Guinness rekordjában Magyarországon készült már 624 liter koktél, 300 liter forralt bor 2006 decemberében Gyöngyöstarjánban, és 230 liter, rajnai rizlingből készült nagyfröccs, 150 liter bor és 63 liter szódavíz felhasználásával. De sohasem készült még el a legnagyobb mennyiségű kisfröccs.

„Fölfelé megy borban a gyöngy, jól teszi”
 
Vörösmarty versben örökítette meg fröccsel kapcsolatos élményeit, miután Jedlik Ányos társaságában részt vett egy fóti pincelátogatáson. A „nemzet mindenese”, Fáy András reformkori író birtokán kóstoltatta meg először, Jedlik Ányos barátaival, találmányát, a szódavizet.
 
Márai Sándor, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc óta azonban a fröccs, mint nemes „borkoktél”, veszített varázsából, sokak számára inkább már csak a kocsma, mint az irodalmi kávéházak és éttermek hangulatát jelenti.
 
Osztrák spitzer, magyar fröccs
 
Az osztrák elnevezést, a leleményes magyar nyelv gyorsan átnevezte, majd az akkori fogyasztási szokásoknak megfelelően továbbfejlesztette azt. A Gundel vendéglőben Rippl-Rónai József a kovászos uborka levével hígította a bort, míg Tóth Árpád pezsgős-fröccsöt iszogatott Debrecenben.
 
A bor vegyítésénél azonban minden időben egy alapszabályt betartottak, miszerint csakis jó bort használtak fel a fröccs készítésnél.
 
Ezzel a varázsszóval indítja programját a Magyar Bormarketing Kht. a Fröccs ünnep alkalmából.
 
Milyen borból igyunk fröccsöt?
 
Kántor Endre, a borravalo.blog.fn.hu bor szakértője, a „fröccsbort” pejoratív kifejezésnek tartja. Úgy, ahogy a főzés során sem használunk egy jó pörkölt elkészítésekor rossz minőségű bort, fröccsöt sem olyan borból készítünk, amelynek eredete megkérdőjelezhető. Az elsődleges oka ennek az, hogy a szikvíz szén-dioxid tartalma kiemeli a borok primőr aromáját, úgy, ahogy ezt a reduktív borgyártás során ezt tudatosan használják is, könnyű rosé borok esetében.
 
Prémium, azaz a felső kategóriás borok sem a legalkalmasabbak fröccs alapanyagnak. Ez esetben a hosszantartó fahordóban történő érlelés során a szekunder, másodlagos aromák jelenléte a fontos, amely szódavízzel hígítva nem válik élvezhetővé.

 

Kép

Forrás:www.csepel.info

 

Kántor Endre ajánlásában a könnyed, jó savakkal rendelkező fehér és rosé borokból készíthető a legjobb fröccs. Magyarország néhány településén, köztük Tolna megyében is, főleg kékszőlőből, kadarkából, portugieserből készült vörösbort „szódavizezik”.
 
Követve hagyományainkat, hűen irodalmi nagyjainkhoz, igyunk tisztességes fröccsöt, jó minőségű borból, nem csupán azért, mert élvezeti értéke így a legnagyobb, hanem a nyári fülledt melegben nincs is ennél üdítőbb ital!
 

Fröccsünnepi programok

Június 20-án a színpadon egész nap zenei programok, sajtok, melegkonyhai készítmények fogadják az érkezőket. A 10 órakor kezdődő nyitó ünnepség alaphangulatát a Paganza rock zenekar garantálja, majd a fröccs készítő verseny után Szalonna és Bandája zenél. Miközben sor kerül a rekord kísérletre, rövid ismertető hangzik el a fröccs egy fontos alapanyagának, a szódának eredetéről. A fröccskészítő verseny eredményhirdetését, a Maszkura és a Tücsökraj egy órás előadása zárja. A „világ legnagyobb kisfröccsét” a közönség a rekordkísérletet követően ingyenesen elfogyaszthatja. Családos programként a szervezők gondoltak a gyermekekre is, akik bor helyett, szőlő és almalevet kapnak. A rendezvényen reggel tíztől este tízig várják az érdeklődőket.

Ajánlott linkek:

www.egyjofroccs.hu

http://www.bortarsasag.hu/hu/bortarsasag/hireink/froccs

Horváth Nikoletta