Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hosszú hétvége? Irány az Őrség!

2009.06.06

Nem kell bezárni a lakásajtót, nem kell kerítést építeni a ház köré, nem kell a kerékpárt lakatolni... Mindent szabadon hagyhatsz, és biztos, hogy nem kél lába! Ha ezt látjátok magatok körül, szippantsatok egy jó mélyet a friss levegőbe, mert akkor bizony az Őrségben vagytok.

Szombaton érkeztem a földi Paradicsomba, a Szlovéniával határos nyugati országrész Szalafő nevű falujában szálltunk meg. A település érdekessége, hogy szerek alkotják. A szerek 5-6 házból álló, dombra épült „minifalvak”, létrejöttük oka pedig, hogy a völgyekben lévő ingoványos talaj sem letelepedésre, sem földművelésre nem alkalmas, így őseink szívesebben vetették meg lábukat a magasabb pontokon. A mi takaros faházunk Alsószeren volt, ahonnan gyalogosan könnyedén eljutottunk Templomszerbe, Csörgőszerbe és Pityerszerbe is. Még szombat este tettünk egy felfedező utat az említett részeken, gyönyörű, gondozott sportpálya mellett elhaladva, fazekas-csodákat szemlélve a kertek előtt, szelíd kutyusokat simogatva.

 Őrség, kirándulás, Magyarország, szabadidőAki azonban jobban szeret kerekezni, annak ajánlom az őriszentpéteri kerékpárkölcsönzőt. Hihetetlen, de csupán 1600 Ft-ért egész napra el lehet vinni a remekül felszerelt mountain bike-okat, és még letéti díjat sem kérnek! Még mindig nem térek magamhoz abból az álomvilágból, ami arrafelé a valóságot képezi: nincs bizalmatlanság, nincsenek zárt kapuk, nincs agresszió. Az embereknek nincs mitől félniük, ez itt a béke szigete. A városi ember számára ez a nyitottság szinte ismeretlen fogalom…

Apropó béke szigete! Velemér mottója ez, nem alaptalanul. A Szalafőtől 15 km-re található faluban ellátogattunk az Árpád-kori templomba, amelyet egészen hihetetlen módon az eredeti freskók díszítenek belül. A templomot II. András építtette, és Aquila János művei díszítik – a faliképek minden bizonnyal növényi eredetű anyagból készültek, és a templom felújításai során ügyeltek arra, hogy a restaurátorok ne használjanak festéket, csak konzerválóanyagot. Az ikonok, képes bibliaként szolgáltak az olvasni nem tudó hívek számára a középkorban. Szintén lenyűgöző a logika, amelynek mentén a templom elhelyezkedését tervezték. Az ablakokat úgy alakították ki, hogy minden jeles egyházi ünnepen, egy bizonyos freskórészletet világítsanak meg a behatoló napsugarak. Így például a téli napéjegyenlőség és karácsony idején a betlehemi csillagot. Őrség, kirándulás, Magyarország, szabadidő Egyetlen helyet nem ér soha napfény: ez a poklot ábrázoló terület. S mindezt nagyjából 800 éve találták ki! Velemérről szemet gyönyörködtető fenyő- és bükkerdőn át sétáltunk el Szentgyörgyvölgybe, ahol a szürkemarha csorda mellett békésen megférnek a struccok is.

Csupán két napot töltöttem el ezen a fantasztikus helyen, de mióta elhagytuk az Őrségi Nemzeti Parkot, azóta vágyom vissza. Nem is csoda, hiszen harapnivaló friss levegő, barátságos emberek, tulipánkertek, lélegzetelállító túraútvonalak, és a feltöltődés kecsegtető reménye csalogatnak oda.

Balogh Anna

 

A mappában található képek előnézete Őrség